Home / Antwoord op artikelen van evangelisten / Christenen claimen dat soera al azhaab 56 zou impliceren dat Allah en de engelen, de profeet sav zouden aanbidden, klopt deze claim?

Christenen claimen dat soera al azhaab 56 zou impliceren dat Allah en de engelen, de profeet sav zouden aanbidden, klopt deze claim?

Het woord yusallune wordt ook in de hadieth gebruikt. Hierbij gaat het niet om de profeet maar om doorsnee mensen, betekent dit dat de engelen deze doorsnee mensen aanbidden? Natuurlijk niet. Het gaat om het sturen van smeekbeden. Dit geldt eveneens voor de profeet in soera azhaab vers 56. Het woord ‘salat’ impliceert dat Allah hem (rasoel sav) bijstaat, vergeeft, en hem alle vormen van genade schenkt.

In 1 van de vroegste tafseer staat het volgende; Hij (Muqaatil ibn suleiman ra gestorven 150 na hijra) zegt dat de Salaat van Allah inhoudt dat Hij de Profeet(salliAllahu ‘alayhi wa sallam) vergeeft. En dat de Salaat van de Engelen inhoudt dat zij om vergiffenis vragen voor de Profeet(salliAllahu ‘alayhi wa sallam)

Muqaatil Ibn Sulayman (rahimahullah): “{ إِنَّ ٱللَّهَ وَمَلاَئِكَـتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى ٱلنَّبِيِّ } صلى الله عليه وسلم، أما صلاة الرب عز وجل فالمغفرة للنبى صلى الله عليه وسلم، وأما صلاة الملائكة فالاستغفار للنبى صلى الله عليه وسلم، ثم قال تعالى { يٰأَيُّهَا ٱلَّذِينَ آمَنُواْ صَلُّواْ عَلَيْهِ } يعنى استغفروا للنبى صلى الله عليه وسلم { وَسَلِّمُواْ تَسْلِيماً } [آية: 56] فلمانزلت هذه الآية قال”

Tafsir at-Tabari (rahimahullah) maakt een vermelding van Ibn ‘Abbas (radiAllahu ‘anhu) en zegt het volgende: “عن ابن عبـاس، قوله: { إنَّ اللَّهَ وَمَلائِكَتَهُ يُصَلُّونَ علـى النَّبِـيّ يا أيُّها الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَـيْهِ } يقول: يبـاركون علـى النبـيّ. وقد يحتـمل أن يقال: إن معنى ذلك: أن الله يرحم النبـيّ، وتدعو له ملائكته ويستغفرون، وذلك أن الصلاة فـي كلام العرب من غير الله إنـما هو دعاء. وقد بـيَّنا ذلك فـيـما مضى من كتابنا هذا بشواهده، فأغنى ذلك عن إعادته”

Het betekent het versturen van zegeneningen over de Profeet(salliAllahu ‘alayhi wa sallam). Het kan ook betekenen dat Allah genade toont naar de Profeet(salliAllahu ‘alayhi wa sallam). En Zijn engelen vragen voor de edele profeet bij

 Hem (Allah) om vergiffenis.

In de hadieth wordt het woord ‘salat’ als volgt gebruikt.

Jami at Tirmidhi 784; “the prophet said; when those who are not fasting eat in the presence of the fasting person, the angels send salat upon him”.

Sunan van ibn majah 799; “and the angels will send prayers upon anyone of you”.

Jami at Tirmidhi 969; (..)”no muslims visits the sick muslims in the morning except that 70 thousand sent salat upon him until the morning”.

Laten we kijken hoe de Bijbel het woord gebruikt.

1: Genesis 42:6 Now Joseph was governor over the land. He was the one who sold to all the people of the land. And Joseph’s brothers came and PROSTRATED themselves before him WITH THEIR FACES TO THE GROUND.

In het Grieks staat er ook προσεκύνησαν — prosekynisan en komt dus ook van proskyneo. Prostratie voor een individu is niet noodzakelijk aanbidding van die persoon

2: 1 Chronicles 29:20 “Then David said to all the assembly, “Bless YHWH your God.” And all the assembly blessed the LORD, the God of their fathers, and BOWED DOWN AND PROSTRATED to YHWH AND to the king.”

In het Grieks (de ‘LXX’) staat er προσεκύνησαν = prosekynisan (afkomstig van proskyneo) en is een referentie naar YHWH EN de koning

3: Handelingen 10:25 (LEB): So it happened that when Peter entered, Cornelius met him, fell at his* feet, and* worshiped him.* (proskyneo)

Cornelius “worships/proskyneō” Peter.

4: 1 samuel 24:8 Then David went out of the cave and called out to Saul, “My lord the king!” When Saul looked behind him, David bowed down and prostrated himself with his face to the ground

5: 1 samuel 24;8 After the boy had gone, David got up from the south side of the stone and bowed down before Jonathan three times, with his face to the ground. Then they kissed each other and wept together—but David wept the most

6; 1 kings 1:31 Then Bathsheba bowed down with her face to the ground, prostrating herself before the king, and said, “May my lord King David live forever!”

Wat zegt de Talmoed hierover;

Along the same lines, Rabbi Yoḥanan said in the name of Rabbi Yosei: From where is it derived that the Holy One, Blessed be He, prays? As it is stated: “I will bring them to My holy mountain, and make them joyful in the house of My prayer” (Isaiah 56:7). The verse does not say the house of their prayer, but rather, “the house of My prayer”; from here we see that the Holy One, Blessed be He, prays. 2The Gemara asks: What does God pray? 3Rav Zutra bar Tovia said that Rav said: God says: May it be My will that My mercy will overcome My anger towards Israel for their transgressions, and may My mercy prevail over My other attributes through which Israel is punished, and may I conduct myself toward My children, Israel, with the attribute of mercy, and may I enter before them beyond the letter of the law. 4Similarly, it was taught in a baraita that Rabbi Yishmael ben Elisha, the High Priest, said: Once, on Yom Kippur, I entered the innermost sanctum, the Holy of Holies, to offer incense, and in a vision I saw Akatriel Ya, the Lord of Hosts, one of the names of God expressing His ultimate authority, seated upon a high and exalted throne (see Isaiah 6). And He said to me: Yishmael, My son, bless Me. I said to Him the prayer that God prays: “May it be Your will that Your mercy overcome Your anger, and may Your mercy prevail over Your other attributes, and may You act toward Your children with the attribute of mercy, and may You enter before them beyond the letter of the law.”The Holy One, Blessed be He, nodded His head and accepted the blessing. This event teaches us that you should not take the blessing of an ordinary person lightly. If God asked for and accepted a man’s blessing, all the more so that a man must value the blessing of another man. [Talmud, Berakhot 7a]

“The verse does not say the house of their prayer, but rather, “the house of My prayer”; from here we see that the Holy One, Blessed be He, prays. 2The Gemara asks: What does God pray? 3Rav Zutra bar Tovia said that Rav said: God says: May it be My will that My mercy will overcome My anger towards Israel for their transgressions, and may My mercy prevail over My other attributes through which Israel is punished, and may I conduct myself toward My children, Israel, with the attribute of mercy, and may I enter before them beyond the letter of the law.”

Dus je kan daar zien dat de connotatie vergiffenis is en/of zulke implicatie draagt (wanneer het woordje “bidden” toegepast wordt op God –> het is een *relationele* term) — niet enkel in het Arabisch, maar ook in het Hebreeuws