Home / Authenticiteit van de Bijbel / Leert het Nieuwe Testament dat Jezus een zondaar was?

Leert het Nieuwe Testament dat Jezus een zondaar was?

ἁμαρτιῶν /hamartian betekent “ham-ar-tee´-ah; from 264; sin (prop. abstr.):—offence, sin (-ful).” (A Concise Dictionary of the Words in the Greek Testament and The Hebrew Bible). “a sin” of “to sin”, (error, a wrong state of mind or soul), (A Pocket Lexicon to the Greek New Testament).

Dit woord wordt in verschillende Bijbel boeken toegepast op Jezus.

Paul maakt ἁμαρτιῶν in referentie tot Jezus. (2 cor 5:21)

In daily study bible staat het volgende; “(ii) It is suggested that in that moment the weight of the world’s sin fell upon the heart and the being of Jesus; that that was the moment when he who knew no sin was made sin for us ( 2 Corinthians 5:21); and that the penalty which he bore for us was the inevitable separation from God which sin brings. No man may say that that is not true; but, if it is, it is a mystery which we can only state and at which we can only wonder

Markus (1:4),zegt dat Jezus gedoopt werd, voor vergeving van ἁμαρτιῶν.

Mattheus (2:15) verwijst naar het ot passages mbt referentie naar Jesus, in Hosea 11 waar in verse 1 en 2 over “de zoon van God” gesproken wordt, die [τοις  to the Βααλείμ Baalim έθυον sacrificed]./יְקַטֵּרֽוּן yeqǎṭ·ṭē·rû

Matteus ‘27:46; My God, My God, why have you forsaken me. Dit zijn niet de woorden van een sinless man, maar een verwijt aan God dat hij hem heeft verlaten.

Expository notes bible commentary Here Jesus was bearing the sins of the whole world, and even God the Father had to turn away as Jesus bore the curse and identified Himself with the sins of the whole world. When Jesus actually died, He commended Himself back into the Father’s hands.” [Note: Walvoord, Matthew: . . ., pp. 234-35.]

Johannes (13:18) verwijst naar het ot passages mbt referentie naar Jesus, in ps 41, waar die gene in verse 4, ήμαρτόν/חטא ḥṭʾ , gezondigd heeft.

We moslims geloven dat de geliefde Jezus as zondeloos was, maar gebaseerd op het NT kan men niet tot deze conclusie komen.