Home / Tegenstrijdigheden in de Bijbel / Wanneer zag Maria de engel voordat de leerlingen arriveerden of daarna?

Wanneer zag Maria de engel voordat de leerlingen arriveerden of daarna?

Dr H.J.Richard schrijft in zijn boek “The first eastern, what happend”: “De schrijvers van de evangeliën hebben geprobeerd om de verhalen op elkaar laten aansluiten, maar als we ze bij elkaar op een horizontale wijze lezen, zien we dat ze elkaar serieus tegenspreken.”

De 4 Evangeliën vertellen het volgende over het opstandingverhaal van Jezus:

Mattheus Evangelie:

‘’Maria Magdala en Maria, de moeder van Jezus, gaan naar het graf kijken. Een engel van de Heer daalt van de hemel af , rolt de steen weg en zit erop. De engel richt zich tot de vrouwen en zegt: Wees niet bang, Jezus is hier niet, hij is opgestaan. Kijk maar naar zijn graf. En ga nu naar zijn leerlingen, om te vertellen dat hij opgestaan is uit de dood.’’ – hoofdstuk 28 samengevat

Marcus Evangelie:

‘’Maria Magdala, Maria, de moeder van Jezus en Salome gaan naar het graf kijken. Ze zeggen tegen elkaar: Wie gaat de steen voor de ingang van het graf wegrollen? Maar ze zien dat de steen al is weggerold. Toen ze het graf binnengingen, zagen ze rechts een in het wit geklede jongeman zitten. Ze schrokken, maar hij zei: : Wees niet bang, Jezus is hier niet, hij is opgestaan. Kijk maar naar zijn graf.’’ – hoofdstuk 16 samengevat

Lucas Evangelie:

‘’De vrouwen gaan naar het graf van Jezus. Bij het graf aangekomen, zien ze echter dat de steen voor het graf is weggerold. Ze gaan naar binnen en vonden het lichaam van Jezus niet. Hierdoor raken ze in de streek. Plotseling staan er twee mannen in stralende gewaden bij hen. De mannen zeggen: Jezus is opgestaan, hij is hier niet. De vrouwen die het graf gingen bezoeken, waren: Maria Magdala, Maria de moeder van Jezus, Johanna, moeder van Jakobus en nog enkele andere vrouwen.’’ – hoofdstuk 24 samengevat

Johannes Evangelie:

‘’Maria van Magdala gaat naar het graf van Jezus. Ze ziet dat de steen weggerold is. Ze gaat naar Petrus en een andere leerling om te zeggen dat Jezus uit het graf is weggehaald door andere. Ze gaan naar het graf en zien dat Jezus daar niet meer ligt. De leerlingen gaan terug naar huis. Maria blijft nog bij het graf en huilt. Vervolgens komen twee engelen in witte kleren om te vragen waarom zij huilt.’’ – hoofdstuk 20 samengevat

—————————————————————

Als we goed lezen valt het op dat in Mattheus, Marcus en Lucas, krijgen de vrouwen bij de eerste aankomst bij het graf via de engelen al te horen wat er met Jezus gebeurd is en dat ze aan de leerlingen moeten doorvertellen. In Johannes evangelie gebeurt dat niet bij de eerste aankomst, maar gaat Maria Magdala eerst het graf bezoeken, daarna verbaasd naar de leerlingen gaan, daarna huilen en vervolgens de twee engelen ontmoeten om te horen wat er gebeurd

Matthew Pooles commentary staat het volgende; “But the greatest question is, Whether the woman saw the angels before that Peter and John had been at the sepulchre, or after?