Home / Authenticiteit van de Bijbel / Matteus 17;21 een toevoeging aan de Bijbel

Matteus 17;21 een toevoeging aan de Bijbel

In Matteus 17;21 lezen we het volgende; “21 Maar dit geslacht vaart niet uit, dan door bidden en vasten.”

Deze passage ontbreekt in twee duidelijke manuscripten daterend uit de vierde eeuw. Het ontbreekt in de Codex Vaticanus B en het is als een toevoeging op een latere tijdstip aangebracht aan de Codex Sinaiticus, die beiden dateren uit de vierde eeuw. (1)

We lezen in Ellicot’s Commentary dat in sommige van de vroegste MMS, de gehele vers ontbreekt. Hij schrijft het volgende; “ In St. Matthew both words are found, but some of the most ancient MSS. omit the whole verse.”. (2)

Het aantal toevoegingen aan de Bijbel valt niet te ontkennen. Soms worden gehele verzen toegevoegd, soms enkele woorden (zoals bijvoorbeeld in Mark 9;29 en Mark 9:24). De tekstgeleerden zijn het grotendeels over eens dat Handelingen 8;37, Johanns 7;53-8;11, 1 johannes 5;7, Matteus 17;21, Johannes 21;24, Marcus 16;9-20 toevoegingen zijn.

Tevens is het een feit dat de gehele hoofdstuk 28 van Matteus ontbreekt in alle manuscripten tot de vierde eeuw. We zien dat er uit orale bronnen nog al wat toevoegingen zijn aangebracht aan het geschrift van Matteus of Johannes dat zij niet hebben opgetekend.

In de Musannaf van Ebi Seybe lezen wij; “voeg niks toe aan de Koran, zelfs geen kanttekening!”.

In de Bijbel is van alles toegevoegd onder het nom van; het is geïnspireerd.

(1) http://hermeneutics.stackexchange.com/…/on-what-basis-do-so…
(2) https://www.studylight.org/commentary/mark/9-29.html