Home / Debatten met christenen / Verwijst deuteronomium 22:28 naar verleiding of verkrachting?

Verwijst deuteronomium 22:28 naar verleiding of verkrachting?

1: de grote Rabbijn Aben Ezra (gestorven 1167) weerlegt de evangelisten door in zijn commentaar op deuteronomium 22:28 het volgende te zeggen; THAT IS NOT BETROTHED. Our verse deals with rape, not with seduction.66(1)

2; matthew poole commentary is er duidelijk over en zegt het volgende; Matthew Poole Commentary: “… 2. Because if the man had been married, this had been adultery, and so had been punished with death. Lay hold on her; which notes some kind of force or artifice, whereby she was overpowered; whereas Exodus 22:16, she was enticed, which implies consent, and therefore the man doth here receive a greater punishment, because he used hostile violence towards her, which was the greater sin.” (2)

3: de onderscheid die de evangelisten maken tussen het Hebreeuwse woord in deuteronomium 22:28 en het woord in vers 25 wordt niet gemaakt in de septuagint. Hierbij wordt hetzelfde woord gebruikt voor zowel vers 25 als in vers 28. Dit is namelijk; βιασάμενος. De juiste interpretatie van het woord in vers deteuronomium 22:28 wordt duidelijk aan de hand van de septuagint en aan de hand van joodse commentatoren die de christelijke claim (niet iedereen zie commentaar matthew poole) verwerpen dat het om verleiding gaat, zij geven namelijk expliciet aan dat het om verkrachting gaat.

(1) https://www.sefaria.org/Deuteronomy.22.28?with=Ibn%20Ezra&lang=en&aliyot=0

(2) https://biblehub.com/commentaries/deuteronomy/22-28.htm

(3) https://www.blueletterbible.org/lxx/deu/22/1/s_175001