Home / Paulus en het christendom / Wie schreef de brief aan de Hebreeën?

Wie schreef de brief aan de Hebreeën?

Onder de christelijke geleerden bestaat er een meningsverschil wie de auteur is van de brief aan de Hebreeën. In de huidige Bijbel wordt het toegekend aan Paulus, dit was echter niet altijd het geval.

Volgens Tertullianus is het geschrift opgetekend door Barnabas. (1)

Eusebius levert over in zijn kerkvadergeschiedenis, hoofdstuk 25, volume 6, dat Origenes aangeeft dat het een gangbare mening was dat het geschrift is geschreven door Clement van Rome (150-220) of Lucas. Verder geeft hij aan dat enkel God weet wie het geschrift heeft opgetekend. (2)

Luther is van mening dat Apollos het geschrift heeft opgetekend.

De volgende vroege kerkvaders beschouwden het werk niet als ‘authentiek’ en kenden het dus niet toe aan Paulus; Irish missionary Lyon (178), Hippolitus (220) en Nouclus, the missionary of Rome (251). (3)

Op biblehub.com, de beroemde bijbel commentatoren site staat het volgende; “A Greek writer of the 6th century actually says that Irenaeus, in a passage now lost, denied that St. Paul wrote the Epistle”. (4)

 

 

 

 

(1) William Barcley, the Letter to the hebrews/ https://carm.org/who-wrote-the-book-of-hebrews.
(2); Eusebius levert het volgende over: “14. But who wrote the epistle, in truth, Godknows. The statement of some who have gone before us is that Clement, bishop of the Romans, wrote the epistle, and of others that Luke, the author of the Gospel and the Acts, wrote it. But let this suffice on these matters”.

(3) Rahmetullah Karanwi, izhar ul haqq, part 1; the books of the bible, 1-37.
(4) http://biblehub.com/library/pullan/the_books_of_the_new_testament/chapter_xviii_the_epistle_to.htm